Ομαδική ανάλυση

Η ομάδα, όπως και το όνειρο, είναι το μέσον και ο τόπος της φαντασιακής πραγμάτωσης των ασυνείδητων παιδικών επιθυμιών. Rene Kaes


     Το μοντέλο της ομαδικής ανάλυσης που ανέπτυξε ο Ματθαίος Γιωσαφάτ βασίζεται σε μια συνδυαστική προσέγγιση, ενσωματώνοντας αρχές από την ψυχανάλυση, τη δυναμική των ομάδων και την κοινωνική ψυχολογία. Στηρίζεται κυρίως στις ιδέες του S.H. Foulkes, ιδρυτή της ομαδικής ανάλυσης, αλλά φέρει επίσης επιρροές από κλασικούς ψυχαναλυτές, όπως οι Sigmund Freud και Melanie Klein, καθώς και από τις θεωρίες των αντικειμενοτρόπων σχέσεων και της θεωρίας του δεσμού.

  Η ομαδική ανάλυση είναι μια θεραπευτική διαδικασία στην οποία οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μία ομάδα με την καθοδήγηση ενός αναλυτή με στόχο την ψυχική ανάπτυξη, την επίλυση ψυχολογικών δυσκολιών και την προσωπική εξέλιξη. Μέσα από τις δυναμικές της ομάδας, οι συμμετέχοντες εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα και αντιδράσεις και έρχονται αντιμέτωποι με τις συγκρούσεις και τα μοτίβα τους. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών και η κατανόηση του "εαυτού μέσα από τον άλλον" συμβάλλουν στην αυτογνωσία και τη συναισθηματική ωρίμανση.

        Η ομαδική ανάλυση βοηθά στην κατανόηση των ενδοοικογενειακών σχέσεων, των μηχανισμών άμυνας και των συγκρούσεων που φέρει κάθε μέλος στην ομάδα από το οικογενειακό του περιβάλλον. Ειδικά για τον Έλληνα ασθενή, ο Γιωσαφάτ επεσήμανε ότι το έντονο οικογενειακό πλαίσιο και οι βαθιές συναισθηματικές σχέσεις επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, ενώ συχνά αποτελούν και πηγή συγκρούσεων.

       Η ομάδα αποτελεί μια "μικρογραφία" του κόσμου, όπου κάθε μέλος μπορεί να δει την αντανάκλαση της συμπεριφοράς του και να συνειδητοποιήσει τα μοτίβα του μέσα από τις αλληλεπιδράσεις με άλλους. Έτσι, η θεραπεία της ομάδας δεν είναι μόνο ένας χώρος θεραπείας αλλά και ένα πεδίο μάθησης για τις σχέσεις και τα συναισθήματα. 

       Οι Στόχοι της Ομαδικής Ανάλυσης

Οι κύριοι στόχοι της ομαδικής ανάλυσης περιλαμβάνουν:

  • Αυτογνωσία: Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τα κίνητρα και τις επιθυμίες τους.
  • Βελτίωση των Διαπροσωπικών Σχέσεων: Μέσα από την ομάδα, τα άτομα εξασκούνται στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη πιο λειτουργικών σχέσεων.
  • Επίλυση Συναισθηματικών Συγκρούσεων: Οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν προσωπικές συγκρούσεις και ανακαλύπτουν τρόπους διαχείρισής τους.
  • Ανάπτυξη Συναισθηματικής Ωριμότητας: Μέσα από τη συναισθηματική ανταλλαγή, ενισχύεται η συναισθηματική ωριμότητα των μελών.

                           Επικοινωνία

Διεύθυνση
Παναγή Τσαλδάρη 2, 60134 Κατερίνη

Email
geovafeiadispsy@gmail.com

Τηλέφωνο ραντεβού
23510-29975 ή 6982233602